Postanlæg

Hvis du bor i en lejlighed, eller hvis du kender nogen, der gør, har du sikkert lagt mærke til postkasserne nede ved indgangsdøren? De er der, men det er jo ikke et element, man sådan lige tænker nærmere over som almindelig dødelig. Men for postbudene og især for Post Danmark er postkasserne en ganske alvorlig sag. Der er standarder og minimumsregler, der skal overholdes. Det kan lyde sådan lidt bureaukratisk (det KAN det også være), men der er faktisk gode grunde til, at postkasseanlæg skal overholde reglerne.

Postloven og bygningsreglementet

Postloven stiller en lang række krav for at sikre både sikkerheden for din post (tyveri, vandskade etc.) og for at sikre postbudene effektive arbejdsbetingelser. Du kan læse om postloven her. Postloven kan godt virke en smule “for meget”, men som allerede nævnt: Der er mening med galskaben!

Det er jo vigtigt, at din post ligger sikkert i en godkendt postkasse, til du tømmer den. Dine private breve kommer ikke andre ved, og der er jo mange langfingrede elementer derude – også i etageejendomme. Postkasser til lejligheder ( se mere om dem her ) er underlagt de to love – men sørme også nogle designmæssige udfordringer!

Postkasser til lejligheder

I gamle dage gik postmand Per troligt op og ned af trapperne i etageejendomme og puttede posten i hver lejligheds brevsprække – sådan er det langt fra mere. Nu, hvor portoen er steget med mange hundrede procent, er serviceniveauet faldet med sådan cirka antal procent, og det er slut med at få posten til døren i etageejendomme. Der skal være opstillet godkendte postkasser ved indgangen, og sådan er det bare!

Arkitekterne, der renoverer eller bygger nyt, har naturligvis også en lang række krav til udformningen af postkasseanlæg. Det er så opgaven at få disse krav til at gå op i en højere enhed med bygningsreglementer og Postloven, og det er firmaer som for eksempel Postopak i Risskov ved Aarhus, der tager udfordringen op og designer og fremstiller disse anlæg.

De leverer et hav af løsninger lige fra udendørs postkasser, hele udendørs postanlæg (større samling af postkasser) til indendørs postkasser til lejligheder. Og det gode ved virksomheder som Postopak er, at man er sikker på, at postkassesystemerne overholder reglerne og Dansk Standard DS/EN13724. Jo – jo… Der er skam en standard specielt for postkasser, som mange og højt lærde ingeniører og specialister har brugt masser af ressourcer på at udforme.

Standarder er jo gode – tag endelig ikke fejl af det. Men nogle gange kan vi vel godt savne lidt mere fleksibilitet, der kunne give nogle kunstnerisk interessante vinkler på postkasseanlæg derude i samfundet?

Sådan er det ikke, og det gode råd her til slut: Lad være med at eksperimentere med at bryde reglerne. Det er trods alt postsikkerheden, det handler om i sidste ende.

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *